Wellness

Detoxen: doen of niet?

posted by Thomas april 7, 2016 0 comments
Detoxen met gezonde voeding

Het ontgiften van ons lichaam, ook bekend als detoxen, is een snel groeiende trend. Het idee ervan is om het lichaam te reinigen van giftige stoffen en afvalstoffen waar men dagelijks aan blootgesteld wordt. Het detoxen kan op allerlei manieren en er zijn veel verschillende methoden in het leven geroepen door verschillende experts en wellness-guru’s.

Wat is detoxen?

Klei behandeling als detoxmethodeZoals hierboven al staat beschreven is detoxen, of ontgiften, een manier om van allerlei ongewenste stoffen af te komen. Het wordt veel gebruikt door alternatieve behandelaars en kan op veel verschillende manieren gedaan worden. Denk bijvoorbeeld aan kleibehandelingen, darmspoelingen, vasten, detox-kuren, warmwaterbaden en klysma’s. Ondanks dat de werking van detoxbehandelingen niet (voldoende) wetenschappelijk onderbouwt is, zijn veel mensen enorm positief over detoxen.

Toch is er ook veel kritiek, vooral vanuit de medische wereld. Veel gezondheidsexperts wijzen erop dat het lichaam zelf al beschikt over een afvalverwerkingssysteem waarbij de lever een grote rol speelt en ook de nieren een groot aandeel hebben. Wateroplosbare stoffen worden door de nieren verwerkt en de vetoplosbare stoffen worden eerst afgebroken door de lever, waarna ze uit het lichaam worden verwijderd.

Waarom dan toch detoxen?

Ondanks het feit dat verreweg de meeste afval- en gifstoffen perfect worden afgebroken door ons lichaam zijn er ook stoffen waar ons lichaam het lastiger mee heeft. Zo heeft ons lichaam helemaal geen moeite met het afbreken van alle (goedgekeurde) E-nummers die in onze voedsel en levensmiddelen zitten, maar heeft het lichaam wel meer moeite met stoffen als dioxines.

Dioxines zijn stoffen met kankerverwekkende eigenschappen die voornamelijk ontstaan tijdens verbrandingsprocessen. Door het milieu belanden ze vervolgens in ons voedsel, bijvoorbeeld door de lucht die wordt ingeademd door het vee, of as dat wordt opgenomen door planten. Ze ontstaan onder meer bij bosbranden, vuilverbranding en zitten bovendien ook in uitlaatgassen. Ons lichaam weet niet goed wat het hiermee moet: een derde wordt direct via de ontlasting weggewerkt, terwijl de overige dioxines langzaam worden afgebroken of worden opgenomen in onze vetcellen. Over het algemeen zijn de hoeveelheden dioxines die wij binnenkrijgen niet schadelijk, maar in bepaalde vissoorten zit wel meer dan wenselijk is, waardoor deze soorten ook afgeraden worden aan zwangere vrouwen.

Oil pulling niet de gezondste methodeWelke methodes zijn goed?

Detoxen kan dus geen kwaad, en kan volgens velen bovendien wel degelijk wat bijdragen, bijvoorbeeld als het gaat om het verwerken van dioxines. Toch zijn bepaalde methodes zeker afgeraden. Kleibehandelingen en oil-pulling methoden bevatten vaak teveel lood en/of bevatten veel verontreinigingen die tijdens de behandeling worden opgenomen door het lichaam.

Andere methoden, zoals warmwaterbaden kunnen echter zeker geen kwaad. Een goed warm bad of zelfs een stoombad helpen wel degelijk bij het uitscheiden van schadelijke stoffen via de poriën en zijn wel degelijk goed voor de huid. Daarnaast is een gezond en divers voedingspatroon ook een echte must. Dit kan op allerlei verschillende manieren, maar een aantal terugkerende regels zijn het drinken van voldoende water, het eten van veel groenten, noten en fruit en het juist niet consumeren van schadelijke stoffen als alcohol, nicotine, cafeïne, suikers en verzadigde vetten.

Andere interessante artikelen

Leave a Comment