Wellness

Sauna bezoeken is gezond

posted by Thomas april 9, 2016 0 comments
Sauna van binnen

De Sauna: de Finse benaming voor een ruimte waarin je een droog hete luchtbad neemt. Door de hoge temperatuur (ergens tussen de 80 en de 120 graden Celsius) begint men al snel te zweten. Dit zweten is precies de reden dat men naar een sauna gaat: het zou immers zorgen voor een zowel fysieke als mentale reiniging van het lichaam en is bovendien erg ontspannend.

Waarom naar de Sauna?

Finse saunaEr zijn veel verschillende redenen om naar een sauna te gaan. Voor veel mensen is het simpelweg een manier om te ontspannen en om je naderhand weer helemaal fris te voelen, anderen doen het juist om hun lichaam (en geest) te reinigen, of een combinatie van de twee.

Het feit dat je gaat zweten heeft een aantal gezonde bijwerkingen die al duizenden jaren bekend zijn. Ten eerste zorgt de warmte ervoor dat jouw hart een stuk sneller gaat kloppen, net als wanneer je bezig bent met een wandeling of een andere enigszins inspannende activiteit. Dit is goed voor de conditie van je hart en zorgt bovendien voor een betere doorbloeding van het lichaam. Ten tweede zorgt de warmte van een sauna ervoor dat de spieren en gewrichten zich ontspannen wat ervoor zorgt dat men zich relaxed voelt en veel minder stress ervaart.

Door het zweten in een sauna raak je veel afvalstoffen kwijt die in je huid zitten. Het is erg goed voor je huid. Nog een fijne bijkomstigheid is, mits je na het bezoekje aan de sauna gelijk onder een koude douche stapt of in een frisse duik neemt, dat je je naderhand een stuk frisser en helderder voelt en zorgt de snelle afwisseling tussen de warmte van de sauna en de kou naderhand ervoor dat je huid zich nóg beter reinigt en het proces van cel vernieuwing een vogelvlucht neemt. Tot slot wordt door de plotse kou ook de werking van veel organen extra gestimuleerd.

Als je vaak naar de sauna gaat heeft dit ook structurele voordelen: als je één keer in de week een bezoek brengt aan de sauna verhoogd dit de natuurlijke weerstand en verminderd de stress.

Rook saunaAndere voordelen

Het bezoeken van de sauna heeft bovendien ook een heleboel andere, niet persé gezondheids-gerelateerde voordelen. De rust die het met zich meebrengt wordt door velen gewaardeerd en wordt door sommigen gezien als het perfecte moment om te mediteren of na te denken.

Tegenwoordig zijn sauna’s ook een leuke activiteit om te ondernemen als je een dagje weg wilt. Tijdens een sauna bezoek kan je immers goed bijkletsen terwijl je beiden geniet van de ontspannen sfeer en het is zeker ook eens wat anders dan een avondje stappen, uit eten gaan of een kopje koffie gaan nuttigen in een huis tuin en keuken setting. Het feit dat de sauna’s in Nederland vaak onder hetzelfde dak zitten als zwembaden, massageplekken en andere gezondheid- en wellness faciliteiten zorgen er bovendien voor dat je voor een hele dag onder de pannen bent en je zeker niet na een uurtje of twee bent uitgekeken.

Andere interessante artikelen

Leave a Comment