Wellness

De mooiste spa’s van Europa

posted by Dante april 19, 2016 0 comments
spa

Een bezoekje aan een spa of sauna is altijd lekker, of je nu gaat voor een compleet arrangement of voor een dagje in de sauna. Voor veel mensen werkt het ontspannend. Daarnaast is het ook nog eens erg gezond. De hoge temperaturen in de sauna zorgen voor een betere doorbloeding en doordat je gaat zweten raak je veel afvalstoffen kwijt die in je huid zitten. Natuurlijk is een spa niet alleen de sauna. Ook de bubbelbaden, massages en zwembaden horen daarbij. Nu is het aanbod aan spa’s en sauna’s in Nederland niet verkeerd, maar als we verder over de grens kijken zien we de echte pareltjes. We hebben de mooiste spa’s van Europa op een rijtje gezet.

Friedrichsbad Spa

Zoals de naam al doet vermoeden bevindt deze spa zich in Duitsland. Het kuuroord is gevestigd in het Zwarte Woud en bestaat al sinds 1877. Met de Keltische en Romeinse sferen waan je je even terug in de tijd. Het thermische bad, overdekt met een enorme koepel, is het hoogtepunt van deze spa. Het daglicht dat door deze koepel komt levert een prachtig schouwspel op. Het hele traject dat je hier doorloopt bestaat uit 17 fases die achtereenvolgens moeten worden uitgevoerd. Hierna voel je je gegarandeerd helemaal schoon en ontspannen!

friedrichsbad

Friedrichsbad

Cemberlitas-bad

İstanbul - Çemberlitaş Hamamı

Cemberlitas-bad

Deze hamam in de Turkse hoofdstad Istanbul bestaat al sinds 1584. Het is één van de best bewaarde hamams van de stad. Hier ervaar je de eeuwenoude traditie van een Turks bad. Deze traditie gaat terug tot in de tijd van het Ottomaanse Rijk. Het is vanouds niet alleen een plek om te ontspannen en te recreëren, maar vooral een ontmoetingsplaats waar mensen van alle rangen en standen bij elkaar komen om samen te zijn. Nu vertegenwoordigt het bad ook nog een zekere culturele rol binnen de samenleving. Mannen en vrouwen hebben afzonderlijke badhuizen. Bij de binnenkomst in de imposante marmeren ruimte ontvang je traditionele Turkse kleding. Ook andere accessoires voor een typisch Turks badritueel als pestemals (lendedoeken), slippers, zeep en shampoo zal je worden aangeboden als je binnen komt. Wat uniek is voor deze spa is de bijzondere, bijna religieuze sfeer die er hangt. Dit in combinatie met de mooie ruimtes en de reinigende hamam-behandelingen zullen zorgen voor een heerlijk ontspanning. Na afloop van het ritueel wordt er, geheel in Turkse stijl, nog een kopje muntthee gedronken.

Therme Vals

Qua locatie en architectuur misschien wel de mooiste van allemaal. Het spacomplex is strak en modern vormgegeven. De architect van deze spa heeft al vele prijzen mogen ontvangen voor zijn bouwwerk. Gelegen in de Alpen (in het dorpje Vals) en gevestigd in een monumentaal pand wat als het ware wegvalt in het mooie landschap. Ook bijzonder, je komt binnen via een ondergrondse tunnel alsof je zo de berg binnenwandelt. Na deze tunnel kom je direct in de kleedkamers terecht dat uitzicht geeft op de zes verschillende baden. Deze ‘genezende’ baden variëren van ijskoud tot tropisch. Verder heb je keuze uit tal van behandelingen en therapieën.

therme vals

Therme Vals

 

Kenmerkend voor dit kuuroord is de steenmassage. Hete stenen worden met olie over het lichaam gegleden. Om de beleving van de spa nog beter te maken, en omdat je hier makkelijk een weekend lang kan verblijven, kan je de nacht doorbrengen bij het aangrenzende 7132 hotel. Dit hotel, vernoemd naar de postcode van Vals, werd gebouwd in de jaren ’70, maar onderging recent een grote renovatie. Menig hoog aangeschreven architect heeft hierin zijn aandeel gehad. Er werden rustgevende kamers en suites ontworpen waarbij geen plaats was voor een televisie of een klok. Ook zeker een bezoekje waard zijn de restaurants en bars. Het restaurant ‘Silver’ heeft een Michelin ster.

 

 

Als je een echte sauna of wellness liefhebber bent moet je deze spa’s zeker een keer bezocht hebben in je leven. Elk kuuroord is weer uniek, biedt de bezoeker een echte beleving en heeft zijn eigen onderscheidende kenmerken. Omdat het aanbod in verschillende behandelingen zo groot is, kun je je bij deze spa’s makkelijk een weekend lang vermaken.

Andere interessante artikelen

Leave a Comment