Voeding

Minder eten: hoe langzamer eten helpt

posted by Andre januari 12, 2017 0 comments
groenteberg

Eet je altijd zo snel als het maar kan om dat je honger hebt? Dan doe je het verkeerd. Als je langzamer eet dan geniet je ook meer van het eten. Door goed te kauwen heb je er langer plezier van. Je proeft de smaak beter en je eet ook nog eens minder dan je normaal doet. Als je langzaam eet dan kun je lang niet zoveel op als wanneer je snel eet. Snel eten en snel afvallen gaan niet samen. De hersenen hebben tijd nodig om alle signalen afkomstig van de maag te verwerken. Dit kost nu eenmaal tijd voordat het lichaam door heeft dat het lichaam vol zit met eten.

Kleine borden
Als je gewend bent om je bord helemaal leeg te eten dan werkt het niet in je voordeel dat je grotere borden gebruikt. Iedereen vult het bord normaal gesproken volledig omdat de drang naar eten meestal groter is dan de maag. Als je kleinere borden aanschaft dan kun je niet snel teveel eten. Je kunt dan nog wel het bord leeg eten maar het is minder dan wanneer je een vol en groter bord eten wegwerkt. Door de jaren heen zijn de porties van maaltijden alleen maar groter geworden wat geen goed effect heeft gehad op het gewicht van mensen. Door kleinere borden te gebruiken wen je jezelf weer aan kleinere porties die jaren geleden nog normaal waren.

Het bord hoeft niet leeg
Iedereen krijgt dit van kleins af aan mee; “Eet je bord leeg”. Dit is vanaf de jongere jaren bij veel personen in het geheugen opgeslagen. Als je nog jong bent en niet goed kunt omgaan met discipline dan is het goed om het bord leeg te eten. Je lichaam vraagt dan om veel voeding omdat je in de groei bent. Als je volwassen bent dan is dit niet meer nodig. Je groeit niet meer in de lengte en wil zeker niet groeien in de breedte. Daarom is het onnodig om je bord helemaal leeg te eten. Als je geen honger meer hebt dan is het verstandig om te stoppen met eten. Als je dit zonde vindt dan kun je het nog altijd bewaren voor een later moment.

Minder maaltijden
Je kunt ook minder maaltijden gaan eten als je teveel eet. Als je normaal gesproken om de twee uur eet dan kun je makkelijker verminderen naar eens om de 2,5 uur. Begin dan bijvoorbeeld met een andere planning waarbij je om de 2,5 uur eet. Het is ook mogelijk om hetzelfde aantal maaltijden aan te houden maar dan met minder calorieën per maaltijd. Kleinere porties leiden in dit geval ook tot minder calorieën per dag.

Andere interessante artikelen

Leave a Comment