Andere

Sporten tijdens je zwangerschap

posted by Gerard april 10, 2017 0 comments
14261929423_165db652a7_z-1

Een van de verhalen die je wel eens hoort, is dat sporten de kans op wiegendood zou verminderen. Dit is een fabel uit een onderzoek dat niet representatief genoemd mag worden. Dus wat kun en mag je allemaal doen tijdens je zwangerschap? Welke sporten kun je beter achterwege laten? We weten allemaal dat bewegen goed is het voor het lichaam. Dit wil je graag voort zetten tijdens je zwangerschap, zodat je je fit en vitaal blijft voelen. Sporten tijdens de zwangerschap kan diverse positieve effecten hebben: je slaapt beter, je voelt de bijeffecten van de zwangerschap minder en de bevalling van je baby zou gemakkelijker kunnen gaan. Let wel op: door je toegenomen lichaamsgewicht heb je meer risico op blessures.

Do’s en don’ts

Als je voor je zwangerschap al sportte, dan is het beste voor je lichaam om ook tijdens je zwangerschap te blijven sporten. Sport niet te intensief, want dat zorgt juist voor complicaties. Drink voldoende, zorg voor voldoende calorie inname, sport in een geventileerde ruimte en let er op dat je ademhaling en hartslag matig verhoogd zijn, zodat je nog kan praten. Luister naar je lichaam: als je pijn voelt, je duizelig voelt of naar adem moet happen, rust dan of stop helemaal. Iedere dag 30 minuten licht intensief bewegen, is goed voor jou en het ongeboren kind. Aangeraden wordt gemiddeld twee en een half uur per week te bewegen, verspreid over de week.

Welke sporten?

Ga vooral niet een sport doen die je niet gewend bent. Als je voorheen nooit ging rennen, start daar nu dan ook niet mee. Vermijd contactsporten en balsporten, waarbij je kan vallen, een beuk, schok of stamp kan krijgen. Duiken brengt gevaren voor de ongeboren baby. Klimmen of activiteiten hoog in de bergen worden ook afgeraden, omdat het lichaam minder zuurstof kan opnemen op grote hoogte. Sporten zoals wandelen, zwemmen, aerobics en fietsen worden aangeraden. Deze sporten kun je rustig op bouwen en afbouwen tegen het einde van de zwangerschap. Je hebt controle over je eigen tempo. Zwemmen houdt jou en je baby vitaal, want met zwemmen maak je je spieren en botten sterker en tegelijkertijd stimuleer je de bloedsomloop.

Andere interessante artikelen

Leave a Comment