Minerale-cosmetica is de manier om gezonde make-up te gebruiken. Als je dagelijks veel bezig bent met het gezond houden van je huid dan wil je het liefst geen producten opsmeren die de kwaliteit van je huid doen verslechteren. Toch wil je vaak wel het een en ander aan make-up op je huid aanbrengen. Zeker als je toch wat puistjes en onzuiverheden hebt op je gezicht is het heel menselijk dat je deze wilt wegwerken. Maar de foundations om onze puistjes en onzuiverheden weg te werken zijn die wel goed voor je huid? Mensen die nooit foundation gebruiken zullen deze vraag snel beantwoorden met: die troep moet je niet gebruiken daar krijg je alleen maar meer puistjes van. Kijk maar naar mijn huid ik gebruik nooit foundation en heb ook nooit pukkels. Ja dat soort mensen hebben makkelijk praten. Zij gebruiken inderdaad geen foundation en hebben geen pukkels. Maar zij hebben ook geen foundation nodig omdat ze geen pukkels hebben.
Dat make-up/ foundation slecht is voor je huid is niet helemaal waar. Natuurlijk zijn er inderdaad make-up producten die wel slecht voor je huid zijn. Denk hierbij aan goedkope foundations van de action of Kruidvat. Deze producten zitten vaak vol met oliën en verstoppen de poriën. Deze producten kun je dus beter achterwegen laten. Er zijn echter genoeg andere make-ups die wel gezond zijn voor je huid. De make-up industrie veranderd en er zijn steeds nieuwe technieken en nieuwe bestanddelen die de make-up verbeteren.
Zo is er sinds een aantal jaar minerale-cosmetica verkrijgbaar in de markt. Dit is een echte uitkomst voor mensen die graag een egale huid willen hebben zonder vlekken, maar hun huid wel met respect willen behandelen. Als je dus erg bewust bezig bent met het gezond houden van je huid dan is minerale-cosmetica misschien wat voor jou. Maar wat is minerale cosmetica precies? Minerale-cosmetica is simpel gezegd make-up dat gemaakt is van natuurlijke mineralen. Dit zijn vaste stoffen gevormd door geologische processen die voorkomen in de natuur. Minerale pigmenten kunnen dienen als kleurstoffen. Deze kleurstoffen zijn erg huidvriendelijk en kleurvast. De minerale make-up is zelfs waterafstotend waardoor het dus niet uitloopt. De make-up is vrij van schadelijke ingrediënten zoals kunstmatige kleurstoffen, parfum, alcohol en conserveringsmiddelen die wel voorkomen in traditionele make-ups. Deze stoffen vergroten de kans op huidirritaties- en allergieën. Deze stoffen komen dus niet voor in minerale make-up. Maar wat zit er dan wel allemaal in minerale make-up? Veelgebruikte mineralen in minerale make-up zijn:
- Gemicroniseerde ijzeroxide: natuurlijke kleurstof voor de foundation
- Gemicroniseerde zinkoxide: werkt kalmerend en beschermd de huid van irritaties
- Gehydrateerde silica: mengt verschillende mineralen en geeft zachte huid
- Mica poeder: zorgt voor een glanzend effect
- Gemicroniseerde titaniumdioxide: bied bescherming tegen Uv-stralen
Deze stoffen zorgen voor de fijne textuur van de make-up. Dit zorgt dat de make-up licht aanvoelt op de huid en die poriën niet worden afgesloten. Daarnaast bied de make-up dus ook nog bescherming aan je huid. Het aanbrengen van een minerale make-up verschilt ook nog van de manier waarop traditionele make-up wordt aangebracht. Dit zal ik ook even uitleggen.
Voor het aanbrengen van bijvoorbeeld minerale poeder kun je het beste een speciale kwast gebruiken. De voorkeur gaat hierbij uit naar een kabuki kwast. Deze kwast zorgt er namelijk voor dat de minerale poeder goed wordt opgenomen vanwege de vele haren die de kwast bevat. De minerale poeder bevat veel losse poeder en dit moet dus wel goed kunnen worden opgenomen in de kwast om het vervolgens op de huid aan te brengen. Vervolgens gebruik je de swirl-tap-buff techniek om de poeder aan te brengen. Dit klinkt misschien heel ingewikkeld maar dat is het absoluut niet. Deze techniek houd in dat je eerst de kwast ronddraait in het poeder en er tegelijkertijd zachtjes op duwt. Daarna tik je de kwast af zodat het overmatige poeder eraf valt. Uiteindelijk kun je dan gemakkelijk de poeder met draaiende bewegingen aanbrengen op je huid. Je hoeft geen dikke laag aan te brengen omdat de poeder al best wel dekkend is. Dit zorgt ervoor dat je geen dik masker hoeft aan te brengen.
Helaas is er geen eenduidige definitie voor minerale make-up omdat er geen wetgeving is gemaakt die voorschrijft waar make up aan moet voldoen om de benaming minerale make-up te mogen dragen. Veel specialisten vinden dat minerale make-up alleen zo genoemd mag worden als deze voor 100% uit mineralen bestaat. Cosmeticaformules die voor 100% bestaan uit mineralen zijn alleen geschikt voor make-up producten in poedervormen. Denk hierbij aan bush, oogschaduw, bronzer en foundation. Andere make-up producten op minerale basis zullen helaas altijd noodgedwongen andere ingrediënten bevatten. En die chemische ingrediënten zoals oliën, siliconen, parfum en andere synthetische stoffen wil je het liefst niet meer op je huid. Let dus op als je minerale make-up koopt of het wel echt alleen maar uit mineralen bestaat. Kijk dus altijd op de ingrediëntenlijst wanneer je een minerale make-up koopt. Zo weet je zeker dat je te maken hebt met een huidvriendelijk product. Want dat is natuurlijk wat je uiteindelijk wilt een egale huid zonder vlekjes, maar wel op een manier waarbij je goed zorgt voor je huid.