Beauty

Hyaluronzuur in verzorgingsproducten

posted by Gerard november 30, 2017 0 comments
skin-care-4

Een ingrediënt dat je heel vaak ziet terugkomen in hydraterende verzorgingsproducten is hyaluronzuur. Kijk maar eens naar het etiket op je dag- of nachtcrème, de kans is groot dat hyaluronzuur – of een andere vorm ervan – ertussen staat. Wat is het dan precies en wat doet het? Waar komt het vandaan en werkt het echt? Dat lees je hier!

Wat is hyaluronzuur?

sodium_hyaluronate-svg_
Hyaluronzuur is een suikerketen en hoort bij de glucose bouwstenen. Het is een stof die van nature in ons lichaam voorkomt. Een hyaluronzuurketen is sterk waterbindend, één molecule kan tot wel 1000 keer zijn eigen gewicht in water vasthouden. Ons lichaam maakt dit lichaam aan als schokdemper en smeermiddel voor onze gewrichten, zenuwen, huid en ogen. De stof komt voornamelijk voor in onze huid: ongeveer 50% van het hyaluronzuur dat ons lichaam bevat bevindt zich in het bindweefsel van onze huid. Het houd onze huid veerkrachtig, zacht en soepel. Maar bij het ouder worden gaat het lichaam steeds minder ervan produceren, wat ervoor zorgt dat we een drogere huid krijgen met meer lijntjes en rimpels.

Waar komt hyaluronzuur vandaan?

De stof wordt dus aangemaakt in ons eigen lichaam, maar daar kunnen de producenten van beautyproducten het natuurlijk niet halen. Waar halen ze het dan wel? Vroeger werd hyaluronzuur uit hanenkammen geproduceerd. Maar omdat die dan soms sporen van kippenproteïnen bevatten, kon dat bij sommige mensen voor allergische reacties zorgen. Dat klinkt maar eng als het over je gezicht gaat. Nu wordt hyaluronzuur gelukkig gemaakt uit de celmembranen van speciaal gekweekte micro-organismen en treden allergische reacties niet meer op.

Hyaluronzuur in fillers


Dankzij zijn goede eigenschappen voor de huid, wordt hyaluronzuur gebruikt in fillers om rimpeltjes weg te werken of de huid meer volume te geven. Waar de fillers worden geïnjecteerd zie je vrijwel meteen een mooier resultaat. Het hyaluronzuur in de fillers is sterk waterbindend waardoor de fillers een soort kussentje onder de huid vormen. Daardoor wordt de huid van binnenuit opgevuld en zal ze er weer volumineus uitzien. De fillers maken de huid weer steviger en doen fijne lijntjes en rimpels verminderen of zelfs verdwijnen.

Fillers hebben net als botox geen permanente werking, na 3 tot 6 maanden is de werking verdwenen. Dat komt omdat hyaluronzuur een lichaamseigen stof is en dus ook langzaam wordt afgebroken door het lichaam.

Hyaluronzuur in cosmetica

hyaluronic-acid-creams

Heeft hyaluronzuur dan dezelfde werking wanneer het zich in cosmetische crèmes bevindt? Helaas niet. De moleculen zijn te groot om van buitenaf tot diep in de huidlagen door te dringen. Met een injectienaald lukt dat wel, maar door het in crèmevorm op de huid aan te brengen kan het nooit zo diep intrekken als tot waar de injectienaald reikt.

Toch komt hyaluronzuur heel vaak voor in hydraterende crèmes. Hoe komt dat dan? Wel, deze stof is natuurlijk niet helemaal zinloos. Het legt een laagje op de huid waardoor die zacht en soepel aanvoelt. Ook wordt er voorkomen dat er te veel vocht uit de huid in de lucht zal verdampen. Het heeft dus wel degelijk een hydraterend effect, gewoon niet hetzelfde effect als het hyaluronzuur in ons lichaam.

Als je wil checken of het ook in jouw huidverzorging zit, moet je even op de verpakking tussen de ingrediëntenlijst kijken. Hyaluronzuur wordt aangegeven als Sodium Hyaluronate, Hyaluronic Acid, Hydrolysed Hyaluronic Acid of Sodium Acetyl Hyaluronate. Soms staat het er ook als Potassium Hyaluronate.

Andere interessante artikelen

Leave a Comment