Wellness

Positieve effecten van een goede massage

posted by Gerard december 8, 2017 0 comments
massage

Soms is het tijd om jezelf eens even lekker te verwennen met een goede massage. We verlangen allemaal weleens naar een heerlijke massage, maar we stellen het vaak uit om verschillende redenen. We hebben het te druk of we hebben te weinig geld te besteden. Toch is het slim om je lichaam af en toe te verwennen met een weldoende massage. Dit zorgt ervoor dat je lichaam gezond blijft zowel op geestelijk als lichamelijk vlak. Wat zijn nou precies de voordelen van een massage? Dat wordt hieronder verder toegelicht.

Spierherstel

Ten eerste zorgt een goede massage van je spieren voor een goede bloedcirculatie. Je zult vast niet verbaasd opkijken als ik zeg dat dit positieven effecten heeft op je gezondheid. Een goede bloedcirculatie zorgt er namelijk voor dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Je lichaam kan hierdoor sneller herstellen. Als je dus na een zware training veel last hebt van spierpijn dan is een massage niet verkeerd. Na hevige inspanning van je spieren zal je melkzuur ontwikkelen. Dankzij een goede massage zal het herstelproces versneld worden. Je vermoeide spieren zullen nu sneller opknappen  en je kunt weer eerder beginnen aan een nieuwe training.

Immuunsysteem

Geen zin om ziek te worden? Een massage kan ook de werking van je immuunsysteem verbeteren. Het schijnt namelijk zo te zijn dat je lichaam tijdens een massage meer witte bloedcellen aanmaakt. En dit komt goed uit, want deze witte bloedcellen hebben we nodig om ziekteverwekkers en bacteriën te bestrijden. Ideaal dus zo een massage.

Knuffelhormoon

Een massage is natuurlijk ook bedoeld om even helemaal tot rust te komen. Wanneer je gemasseerd word zal stress je lichaam volledig verlaten. Je kunt je lichaam even helemaal ontspannen. Dat je je zo relaxed voelt tijdens een massage heeft een reden. Tijdens een massage komt namelijk het knuffelhormoon oxytocine vrij en dit zorgt voor een fijn en veilig gevoel. Voor je gezondheid is het een goede zaak dat je stress wegvalt. Stress is een van de meest slechtste dingen voor je lichaam. Ben je gestrest en heb je geen tijd om naar het wellnesscentrum te gaan? Knuffel dan eens wat vaker, want hier maakt je ook het bekende knuffelhormoon aan.

Endorfine

Tijdens een massage komen er nog meer hormonen vrij dan alleen het knuffelhormoon. Er wordt namelijk ook endorfine aangemaakt. Weer iets positiefs voor je lichaam, want van dit hormoon zul je je gelukkig en blij gaan voelen. Als je hoofdpijn hebt of moe bent dan merk je dat je humeurig wordt. De eigenschappen van een goede massage, zoals de aanmaak van het hormoon endorfine, kunnen ervoor zorgen dat je je weer beter gaat voelen. Wanneer je jezelf beter voelt heb je ook minder kans op bijvoorbeeld een depressie.

Goede nachtrust

Een massage kan ook bijdrage aan een betere nachtrust. Dat komt omdat je door een massage volledig ontspannen raakt. Hierdoor val je niet alleen sneller in slaap, maar kom je ook dieper in slaap. En tijdens een diepe slaap zal je goed uitrusten. Dit heeft positieve effecten voor je gezondheid, want tijdens je slaap zijn je lichaam en geest druk bezig met herstelprocessen. En zoals je weet zorgt een goede nachtrust ook voor een sterk immuunsysteem.

Gezonde huid

Ook je huid kan baat hebben bij een goede massage. We hebben het hier dan wel over een goede gezichtsmassage. Dit doe je meestal bij de schoonheidsspecialist. Tijdens een gezichtsmassage kun je je hoofdpijn wegnemen. Ook heeft een gezichtsmassage positieve effecten op je huid. Een gezichtsmassage met een scrub zorgt ervoor dat dode huidcellen worden verwijderd en er nieuwe huidcellen worden geproduceerd. Je huid kan zich dus makkelijker verjongen. Dit zorgt ervoor dat je minder kans hebt op rimpels.

 

Andere interessante artikelen

Leave a Comment