Voeding

Matcha, een erg bijzondere groene thee

posted by Gerard januari 25, 2018 0 comments
matcha thee

Het is een nieuwe hype die overgewaaid kwam van de gezondheidsgoeroe’s: matcha. Matcha is eigenlijk groene thee, maar het poeder kan in allerlei recepten verwerkt worden. Zo kan je ook een matcha latte of matcha smoothie drinken of een stuk matcha cake eten. Matcha zou heel erg goed voor ons zijn. Maar wat is het nu eigenlijk? En waarom is het zo bijzonder? Wij zochten het voor je uit!

In Japan wordt deze felgroene thee al meer dan duizend jaar gekoesterd. Samurai strijders dronken het voordat ze ten strijde trokken, boeddhistische monniken drinken het om te mediteren en het is zeer geliefd in de Japanse theeceremonie. Hedendaagse wetenschappers deden er al veel onderzoek naar en de positieve werking werd wel degelijk bevestigd.

Productie

khtxgd9kt72m-_ux300_ttw_

Matcha is groene thee, maar helemaal geen gewone groene thee. Deze thee wordt gemaakt van de blaadjes van een Camellia Sinensis. De plant wordt ook gebruikt voor andere theesoorten, maar voor matcha wordt er een speciaal productieproces gebruikt dat alleen mag worden uitgevoerd door de elite van de Japanse theeboeren.

Twee wee weken voordat de blaadjes geoogst zullen worden, worden ze afgedekt zodat ze volledig afgeschermd zijn van zonlicht. Daardoor zal de chlorophylproductie enorm gaan toenemen en krijgen ze de kenmerkende felgroene kleur. Dan worden de blaadjes geoogst en worden ze gestoomd en gedroogd. Vervolgens worden ze met een stenen vijzel gemalen tot heel fijn poeder. Dat is een erg zorgvuldig en tijdsintensief proces, het kost zeker een uur om 30 gram fijn te malen.

Om matcha te drinken meng je het poeder door het hete water. Je drinkt dus niet het aftreksel van de blaadjes zoals bij normale thee, maar de blaadjes zelf.

 

Gezondheidsvoordelen

De voordelen die matcha heeft voor de gezondheid zullen je pas echt verbazen. Het is namelijk niet alleen erg lekker, het is ook ontzettend gezond. Kijk maar naar de volgende gezondheidsvoordelen:

Antioxidanten

Matcha thee is een van de rijkste bronnen van antioxidanten die er bestaan. Het bevat een van de meest krachtige en effectieve oxidanten: catechinen. Deze zijn rijkelijk in matcha aanwezig en kunnen de kans op hartinfarct, beroertes, diabetes en kanker met maar liefst 10% verkleinen.

Metabolisme boost

Matcha geeft je vetverbranding een flinke boost, het kan ervoor zorgen dat het metabolisme tot wel vier keer sneller gaat werken. Dat bovendien zonder dat je bloeddruk en hartslag omhoog gaan, want dat is vaak wel het geval bij farmaceutische middelen om het metabolisme te versnellen.

Goed humeur

De groene thee zal ervoor zorgen dat je beter gezind bent. Dat komt door de grote hoeveelheid L-theanine dat er wel 10 keer meer in zit dan in andere thee. L-theanine is een aminozuur dat de productie van serotine en dopamine stimuleert, dat zorgt voor een ontspannende werking. Je wordt er niet enkel vrolijk van, maar je concentratie en je geheugen worden ook beter. Dat effect van L-theanine kan tot wel 6 uur aanhouden.

Detox

De grote hoeveelheid chlorophyl die aanwezig is in matcha doordat de blaadjes worden afgedekt, werkt ontgiftend. De chlorophyl zal zware metalen en chemicaliën uit het lichaam afvoeren, het is dus een ideale detox.

Cholesterol

Matcha heeft een positief effect op cholesterol. De wetenschap is er nog niet uit hoe dat precies komt, maar mensen die regelmatig deze bijzondere thee drinken hebben opmerkelijk minder slechte cholesterol dan mensen die de thee nooit drinken.

Zo zie je maar dat matcha echt bijzonder is. Naast al deze geweldige gezondheidsvoordelen, is matcha ook gewoon erg lekker. De traditionele felgroene thee is heerlijk, maar je kan het poeder ook door je latte of smoothie mengen en kan het verwerken in allerlei lekkere recepten zoals cake, ijs of koekjes. Matcha cheesecake is een echte aanrader!

matcha poeder

 

Andere interessante artikelen

Leave a Comment