Andere

Hecht niet te veel waarde aan je vetpercentage!

posted by Gerard maart 6, 2018 0 comments
Vetpercentage

Vetpercentage
Het vetpercentage van een mens is een getal wat de verhouding percentagelichaamsvet ten opzichte van het volledige lichaamsgewichtgewicht aantoont. Een ‘gezond’ vetpercentage ligt bij de man gemiddeld tussen de 6 en de 25 en bij een vrouw tussen de 16 en 35. Hierbij is 6% bij een man en 16% bij een vrouw erg laag, en wordt vaak alleen aangehouden bij bodybuild wedstrijden. Een sixpack wordt gemiddeld genomen zichtbaar bij een vetpercentage van zo’n 12%.

Hoe meet je het vetpercentage?
Je kunt op een aantal manieren je vetpercentage berekenen. De twee meest gangbare methoden zijn: De huidplooimeting gevolgd door de Bio-elektrische impedantieanalyse. Andere opties die meer nauwkeurig, maar duurder zijn: Hydrostatisch wegen (waterbad), DEXA-scan (röntgen), Infrarood, Ultrasound, X-ray, TOBEC, NRM, of via een plethysmografie (luchtverplaatsing).

Hecht vooral niet té veel waarde aan het vetpercentage.
Waarom niet? Ten eerste is het lastig om je vetpercentage goed op te meten. Dit is een erg nauwlettende meting waarbij je vaak ziet dat de uitkomst verschilt tussen meetmethodes. De tweede reden is dat een laag vetpercentage en een focus daarop ongezond is. Staar je echt niet blind op het vetpercentage. Zie het als een indicator, en niet als iets dat je nauwlettend in de gaten moet houden.

Hoe dan wel?
Wat over het algemeen je progressie eerlijk en goed weergeeft is een progressiefoto. Voordat je gaat beginnen met je dieet of sport schema maak je een aantal goede foto’s van jezelf waar je lichaam duidelijk te zien is. Een maand later doe je dit weer en kun je goed zien wat veranderd is, zonder ook maar iets over je gewicht of vetpercentage te weten. Zorg er wel voor dat je in beide foto’s hetzelfde gaat staan en het licht enigszins gelijk is.

Referenties: (1) Clark, M. A., Lucett, S., & Corn, R. J. (2008). NASM essentials of personal fitness training. Lippincott Williams & Wilkins.

Auteur: Marin van Loo van FIT.nl

Andere interessante artikelen

Leave a Comment