Andere

Cilinderafwijking

posted by Gerard oktober 4, 2021 0 comments
pexels-lisa-890550

Een cilinderafwijking zegt je misschien niet direct iets maar het is toch iets wat bij één op de twee mensen voorkomt. Een andere benaming voor cilinderafwijking is astigmatisme. Het komt voor wanneer licht op een onjuiste manier geprojecteerd wordt op het oog. Dit kan resulteren in bijvoorbeeld wazig zicht. Er zijn gelukkig voldoend ebehandeling mogelijk om het probleem te verhelpen.

Wat is het?

Normaal gesproken wanneer licht op het oog valt wordt dit geprojecteerd op één punt. Dit wordt precies geprojecteerd op het netvlies die zich bevindt aan de achterkant van het oog. Wanneer dit niet het geval is spreken we van een cilinderafwijking. Het licht wordt dan naast de netvlies geprojecteerd in plaats van erop. Het kan zowel voor als achter het netvlies worden geprojecteerd. Als het achter is noemen we dit verziendheid. Is het er voor noemen we dit bijziendheid. Verder is het ook mogelijk dat het licht op meerdere punten wordt geprojecteerd, in een rechte lijn. Dit is vaak het geval wanneer de oog niet helemaal rond is. Een correctie is dan altijd nodig. Dit kan in de vorm van een bril, lenzen maar ook een ooglaserbehandeling behoort dan tot de mogelijkheden.

Symptomen cilinderafwijking

Wanneer je last hebt van bijziendheid of verziendheid merk je dit natuurlijk meteen. Het oplossen is vaak ook simpel met behulp van het dragen van een bril of lenzen. De symptomen van een cilinderafwijking zijn lastig te herkennen. Vaak is het een combinatie van meerdere symptomen. In veel gevallen komt het voor dat het zicht wazig wordt, komt hoofdpijn vaak voor maar ook vermoeidheid is een veelvoorkomend probleem. Herken je je in deze symptomen neem dan contact op met je opticien voor meer informatie.

Cilinderafwijking behandelen

Een cilinderafwijking is gelukkig in de meeste gevallen goed te behandelen. Er bestaat verschillende ooglaserbehandelingen die het probleem kunnen verhelpen. Vaak is één behandeling voldoende. Zowel problemen met veraf als dichtbij kunnen blijvend worden verholpen. Met de techniek van nu kunnen de ooglaserbehandeling volkomen veilig uitgevoerd worden. De risico’s van zo’n behandeling zijn tegenwoordig heel minimaal.

Bron: https://www.laatjeogenlaseren.nl/oogafwijkingen/cilinderafwijkingen/

Andere interessante artikelen

Leave a Comment