Andere

Diabetes? Maak je leven gemakkelijker met hulpmiddelen

posted by Gerard oktober 4, 2021 0 comments
pexels-nataliya-vaitkevich-6942015

Wanneer je te horen hebt gekregen dat je diabetes hebt is het belangrijk om jezelf zo goed mogelijk te informeren. Wanneer je goed voorbereid bent scheelt dat vaak een hoop gedoe. Wij hebben de drie belangrijkste hulpmiddelen bij diabetes voor je in een overzicht gezet.

Bloedglucosemeter

Als je lijdt aan diabetes weet je dat je regelmatig je bloedglucosewaarden moet meten. Dit doe je met behulp van een glucosemeter en een teststrip. Het is eenvoudig te gebruiken. Je stopt de teststrip in de glucosemeter. Het bevat een absorberend laagje met elektrode. Met een prikpen begin je in je vinger te prikken. Zodra er een druppel bloed ontstaan is het goed. Zorg ervoor dat je het bloeddruppeltje tegen het absorberende plek van de teststrip aanhoudt. Op deze manier kan je bloedglucosewaarde worden gemeten. In slechts enkele seconden zal de waarde worden weergegeven op het scherm. De Freestyle Libre 2 glucosemeter is geschikt om dit te doen.

Prikpen

We hebben net al een klein beetje vertelt over de prikpen. Het is een onmisbaar product bij diabetes. Om de prikpen te kunnen gebruiken heb je ook lancetten nodig. Dit zijn de naalden waarmee je daadwerkelijk kunt prikken. Iedere keer dat je de pen gebruikt moet je er een nieuw lancet opzetten. Zorg ervoor dat je de naalden altijd in een daarvoor speciaal gemaakte container weggooit. Lancetten zijn overal verkrijgbaar, ook universeel. De werking van de prikpen is heel simpel. Je spant de naald aan, kiest de gewenst prikdiepte en drukt vervolgens op het knopje. Zodra het knopje ingedrukt is zal de naald in de huid schieten waardoor er een bloeddruppeltje ontstaat.

Insulinepen

Mensen die te maken hebben met diabetes type 1 moeten elke dag insuline spuiten. De meest makkelijkste manier om dit te doen is met een navulbare insulinepen. Deze kun je eenvoudig zelf vullen met insuline ampullen. Nadat je de pomp aan de pen hebt gezet kun je jezelf injecteren. Er zijn ook insulinepennen verkrijgbaar die al direct voorgevuld zijn. Dit scheelt een hele hoop voorbereiding. Er zijn verschillende insulinepennen en welke je moet hebben is meestal persoonlijk. Zo kan het bijvoorbeeld uitmaken wat je huiddikte is. Bij de één moet dieper geprikt worden als bij de ander.

Andere interessante artikelen

Leave a Comment